top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Det som verkligen gör skillnad i dina bilder (och nej, KAMERAN HAR INGEN BETYDELSE)


Fotograf Louise F Garbergs pratar om kamerans betydelse för bilden

En av de vanligaste frågorna jag får är: ”Vilken kamera fotar du med?” (Alltså, en av de vanligaste fotorelaterade frågorna. Annars är det typ ”har du tvättmaskin?” eller ”hur ska du tvätta?”). Och jag förstår varför folk frågar – vi har alla blivit inpräntade tanken att kameran är det viktigaste för att få till en bra bild.


Men jag tycker faktiskt att alla de här frågorna är ganska ointressanta. För att hålla mig till foto: det är inte kameran som skapar bilden. Om vi bara stirrar oss blinda på utrustningen, missar vi poängen. Det handlar mycket mer om hur du fotar. Om du får till alla komponenter som ljus, komposition och timing så spelar det knappt någon roll vilken kamera du har. Och tvärt om så spelar det ingen roll hur bra kamera du har om du inte får till de andra sakerna. Du kommer inte att få en bra bild ändå. 


Kameran är ett verktyg. Visst, om du ska fota i riktigt dåliga ljusförhållanden, då är kamerans betydelse större för en bra kamera är mer förlåtande. Men att lära sig fotografera handlar knappast om att förlita sig på att tekniken ska rädda dig.


Sen finns det förvisso gränser för vad som blir fint när du skriver ut en bild. Om du planerar att skriva ut en stor bild, eller vill fylla en hel sidbredd på nätet, ja då spelar kameran roll. Men fotar du till sociala medier eller för att skriva ut ett fotoalbum, är det mycket annat som är viktigare.





Vad du egentligen borde fråga istället för ”vilken kamera använder du?”

När någon frågar mig om min kamera, tänker jag ofta på vad de egentligen är ute efter att veta. Och det finns ju faktiskt frågor som är mer intressanta och som påverkar ditt fotograferande mycket mer än kameramodellen. Här är några förslag:


  • Hur tänker du kring ljus när du fotar?

    Ljus är A och O. Jag lägger mycket mer tid på att förstå och anpassa mig efter ljuset än jag någonsin gör på att fundera över kameran. Om du lär dig se ljuset och använda det på rätt sätt, kommer dina bilder lyfta oavsett vilken kamera du har.


  • Hur kommunicerar du med de som är på dina bilder?

    Om du fotar människor har kommunikationen mellan dig och personen på bild stor betydelse. Jag försöker skapa en avslappnad atmosfär så att personen framför kameran kan vara sig själv. Det handlar om att få dem att känna sig bekväma, för det speglas i bilderna.


  • Har du några tips för hur jag kan komponera min bild?

    Komposition är som att berätta en historia genom bilden. Jag gillar att experimentera med olika sätt att rama in och skapa djup i mina bilder, till exempel genom att använda naturliga element som förgrund. Hur du placerar elementen i bilden kan skapa dramatik, leda ögat och förmedla känslor.


En ren i diman i Södra Årefjällen, fotad av Louise F Garbergs


Nästa gång du funderar på vad som gör en bild riktigt bra, tänk inte bara på kameran. Fundera istället på hur du kan utveckla din känsla för ljus, komposition och att bygga relationer med dina motiv. Och om du vill, dela gärna med dig av dina tankar eller frågor – jag hjälper dig gärna vidare på din fotoresa!


//Louise, din fotoguide


PS. Prick alla bilder i det här blogginlägget är tagna med mobilkamera.




Gör mitt quiz och ta reda på vilken ikonisk hjälte du fotar som! Det tar bara ett par minuter, och resultatet ger dig värdefulla insikter om din unika fotostil och konkreta tips på hur du kan förbättra dina bilder – allt baserat på vilken ikonisk äventyrare du fotar som! 🚀

Quiz - vilken äventyrare fotar du som?

0 comments

Comments


bottom of page