top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Fota utan stress: Låt kameran göra jobbet!


Fota på auto

Vi har alla känt det någon gång – pressen att kunna allting perfekt innan vi ens har börjat. Kanske har du känt så när du plockar upp din systemkamera och stirrar på alla de där mystiska knapparna och inställningarna. Som en riktig Clark Kent har du så mycket annat att jonglera i livet att det tekniska krånglet ibland blir överväldigande. Men det behöver inte vara så!


Min kamp med kameran (och hur jag vann den)


När jag började fotografera kändes det som att jag var tvungen att bemästra varje liten teknisk detalj för att kunna ta bra bilder. Det var som om det fanns en oskriven regel att "riktiga" fotografer alltid fotar i manuellt läge. Jag minns framför allt en gång när jag var ute och promenerade med min (före detta) killkompis som ständigt pratade om hur svårt det var att fota manuellt. Han berättade att det hade tagit honom två år av konstant kämpande att lära sig de manuella inställningarna, och han lät mig förstå att det skulle ta mig minst så lång tid, om inte längre. Det kändes hopplöst.

Men envis som jag är fick jag nog en dag och bestämde mig för att lära mig allt och lite till. I några veckor ägnade jag dagarna och nätterna åt att läsa allt jag kunde hitta om kamerateknik. Jag lärde mig att fota manuellt, men det visade sig att den största lärdomen var att jag inte behövde kunna alla inställningar varken för att ta fantastiska bilder eller för att ha kul medan jag fotade. Och med det vill jag säga att du inte heller behöver kunna allting för att få lov att använda kameran du har.



Äventysfotograf Louise Forslycke Garbergs


Släpp prestigen och fota på auto

Fotografering handlar om att fånga de ögonblick som betyder något för dig, inte om att imponera på andra med dina tekniska kunskaper. Att fotografera i auto-läge betyder inte att du misslyckas som fotograf. Det är faktiskt ett smart sätt att fokusera på komposition, ljus och känsla istället för att stressa över inställningar.


Här är tre tips för att fotografera i auto-läge och fortfarande få fantastiska bilder:


  1. Komposition är nyckeln: Tänk på hur du placerar motivet i bilden. Experimentera med olika vinklar och placeringar för att se hur det påverkar helheten. Prova att använda regeln om tredjedelar för att skapa balans och harmoni i bilden.

  2. Ljus och timing: Även när du fotar på auto kan du tänka på ljuset. Morgon- och kvällsljus är ofta mjukare och ger dina bilder en magisk känsla. Testa att fota samma motiv vid olika tidpunkter och notera hur ljuset påverkar resultatet.

  3. Berätta en historia: Använd dina bilder för att berätta en historia. Fokusera på känslan och stämningen i ögonblicket du vill fånga. En bra bild handlar om att förmedla en upplevelse, och det kan du göra lika bra i auto-läge.


Fota äventyret på ditt sätt

Genom att släppa prestigen i att alltid behöva fota manuellt kan du fokusera på det som verkligen betyder något – att njuta av att fotografera och skapa minnen du är stolt över. Och det bästa är att när du väl börjar ta med kameran ut, finns det en stor chans att du blir nyfiken på att testa de manuella inställningarna. Det är helt okej om det inte är perfekt första gången – det viktigaste är att du har kul och ser det som en spännande läroprocess.


Lär dig fånga äventyret på bild

Är du redo att ta dina bilder till nästa nivå och fånga äventyret utan stress? I min kurs "Fånga äventyret på bild" får du lära dig hur du kan ta fantastiska bilder med enkla metoder och utan krångliga inställningar. Kursen är fylld med värdefulla tips, tekniker och en gemenskap av likasinnade fotografer som stöttar dig varje steg på vägen.


Ta steget mot att bli en äventyrsfotograf som fångar ögonblick du kan vara stolt över.


Anmäl dig här: Fånga äventyret på bild


//Louise, din fotoguide


Fotograf Louise Forslycke Garbergs

0 comments

Comments


bottom of page