top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Fånga mer med färre bilder: lärdomar från Jämtlandstriangeln


Jämtlandstrianglen mot Sylarna

Som en Lara Croft i fotograferingens värld är du alltid redo att kasta dig in i nästa äventyr och dokumentera varje steg på vägen. Du älskar att fånga de actionfyllda och dramatiska ögonblicken, men ibland kan ivern att fotografera leda till att du missar själva magin. Om du har känt dig överväldigad av tusentals bilder som inte riktigt lever upp till förväntningarna, är det dags att tänka om. Jag ska dela med mig av en historia och några tips som hjälper dig att planera och fotografera med mer precision och njutning.


Historien om en de tusen bilderna från Jämtlandstriangeln

Det var en gång en fotograf (det var jag), som var ute på en spännande fotoäventyr i fjällen. Jag var på en fjällvandring runt Jämtlandstriangeln, och även om jag inte var helt ny som fotograf, var jag fortfarande ganska grön när det kom till att fotografera i fjällen. Jag blev så tagen av de vackra fjällen att jag började fota som en galning redan den första metern, och så fortsatte jag, hela dagen.


Det hela resulterade i tusentals bilder som, när jag kom hem, visade sig vara mestadels skittråkiga, för att vara ärlig. Jag hade missat att fånga de riktigt fina stunderna, för när de väl kom var jag helt slut och hade tröttnat på att fota för länge sen. Det var en lärdom för livet och inspirationen till vad jag kallar "äventyrsfotoplanering".


Jämtlandstrianglen i hårt ljus
Hur de flesta av mina bilder såg ut. Fjällen långt bort med hårt ljus. INTE de bästa bilder jag tagit.

Äventyrsfotoplanering: fånga mer med färre bilder

Att fotografera allt som ser intressant ut kan verka lockande, men det leder ofta till mängder av bilder som inte riktigt fångar essensen av ditt äventyr. Här är några tips för att planera och förbättra din fotografering:


  1. Fokusera på kvalitet framför kvantitet

Bestäm i förväg vilka ögonblick som verkligen är värda att dokumentera. Det handlar om att hitta den perfekta balansen mellan att fotografera och att njuta av stunden.

  1. Planera ditt fotograferande

Gör en plan för när och var du ska ta dina bilder. Detta kan innebära att du bestämmer dig för att fota i "golden hour" eller väljer ut särskilda platser som du vill föreviga.

  1. Skapa en story med dina bilder

Tänk på dina bilder som delar av en berättelse. Fokusera på att fånga olika aspekter av äventyret – från de stora landskapen till de små detaljerna och känslorna i stunden.

  1. vila och reflektera

Ge dig själv tid att vila och reflektera över vad du har fotograferat. Det hjälper dig att hålla motivationen uppe och se till att du inte missar de viktiga ögonblicken senare under dagen.

  1. Använd tekniken till din fördel:

Lär dig använda kamerans olika inställningar för att effektivt fånga ljus och rörelse. På så sätt får du ut det bästa av varje bild utan att behöva ta hundratals foton.


Njut av stunderna och skapa bilder du är stolt över

Att fotografera med planering i åtanke gör inte bara bilderna bättre, utan det ger dig också mer tid att njuta av ditt äventyr. Genom att välja dina tillfällen noggrant och fokusera på det som verkligen betyder något, kan du skapa minnesvärda bilder som berättar din unika historia.




Lär dig fånga äventyret på bild

Är du redo att gå från att ta mängder av bilder till att skapa kvalitetsbilder som verkligen fångar äventyret?

I min kurs "Fånga äventyret på bild" har jag skapat ett space där du bland annat får lära dig hur du planerar din fotografering för att få ut det mesta av dina äventyr. Du får personlig feedback, exklusiva tekniker och en gemenskap av fotografer som alla delar samma passion.


Ta steget mot att bli en äventyrsfotograf som fångar ögonblick du kan vara stolt över.


Anmäl dig här: Fånga äventyret på bild

0 comments

Comentários


bottom of page