top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

FÅNGA ÖGONBLICKET: NÄRVARO OCH FOTOGRAFERING



Hitta närvaron när du fotar

Världen snurrar fort omkring oss och i dagens digitala värld är det lätt känna att vi måste dela med oss av vad vi gör exakt samtidigt som vi gör det. Instagram. Instant. På en gång. Vi blir matade med att vi behöver dokumentera precis allting vi gör och delar vi det inte samma dag som det händer är det gamla nyheter. Det är lätt att fastna bakom kameran eller i mobilen och missa de ögonblick som verkligen betyder något. Vi kanske tänker att vi kan uppleva stunden senare, när vi går igenom våra bilder, men det vi förlorar är närvaron i nuet. Att vara i naturen, omgiven av skönhet och stillhet, handlar inte bara om att fånga det på bild utan om att verkligen känna, lukta, och leva i ögonblicket.


Jag vet att det här inte är någonting nytt för dig. Men jag vill ändå påminna dig om att stanna upp och ta tillvara på det berömda nuet.


Tänk dig att du står på en fjälltopp, omgiven av böljande skogar och blånande kullar. Istället för att skynda dig att ta en bild av utsikten innan det fina försvinner, vad händer om du ser till att stanna upp och njuta av stunden, innan den försvinner?  Vad händer om du sätter dig ner, andas djupt, och bara låter intrycken sjunka in? När du sedan tar upp kameran, kan du ta några väl utvalda bilder – bilder som inte bara speglar vad du ser, utan också vad du känner. Det är då dina foton får en extra dimension; de blir ett minne som speglar inte bara synen, utan hela upplevelsen.


Att fotografera handlar ofta om mycket mer än att bara ta vackra bilder. För många är det ett sätt att uttrycka sig, att föreviga minnen och att dela upplevelser med andra. Genom fotografering kan vi återuppleva stunder och förmedla känslor som ord inte alltid kan fånga.

Men paradoxalt nog, när vi ständigt jagar efter den perfekta bilden, kan vi ibland missa själva upplevelsen. Vi blir så fokuserade på att fånga ögonblicket att vi inte riktigt är där och lever det. Det är här närvaron kommer in i bilden.





När vi tar oss tid att planera vårt fotograferande och låta oss själva vara i stunden innan vi lyfter kameran, förändras något. Vi börjar se världen på ett annat sätt, med ögon som uppskattar detaljerna och känslorna i nuet. Och när vi väl tar den där bilden, är det inte bara en tekniskt bra bild, utan en bild som bär på en historia, på en känsla som vi själva var en del av.


Det är det här som gör fotografering så värdefullt. Det handlar inte bara om att ta en bild, utan om att skapa något som speglar den magi vi upplevde. När vi lär oss att balansera närvaron i stunden med vårt fotograferande, blir våra bilder inte bara minnen på papper, utan levande påminnelser om de stunder vi verkligen levde.


I min kurs "Fånga äventyret på bild" handlar det inte bara om att lära sig tekniker för att ta bättre bilder. Det handlar också om att lära sig att vara närvarande, att planera sitt fotograferande på ett sätt som låter oss njuta av stunden. För det är inte bara bilderna vi tar som är viktiga, utan också de stunder vi lever i.


Fotografera med känsla och närvaro

  1. Välj dina motiv med omsorg: Istället för att fota allt, fokusera på några få motiv som verkligen talar till dig. Det ger dig tid att utforska och uppleva platsen mer ingående.

  2. Låt kameran vila ibland: Bestäm dig för att vissa stunder ska upplevas utan kamera. Genom att avsiktligt lämna kameran i väskan kan du till fullo njuta av ögonblicket utan att tänka på komposition och exponering.

  3. Återvänd till samma plats: Om möjligt, återbesök samma plats vid olika tillfällen. När du känner platsen väl, blir det lättare att vara närvarande och ta mer meningsfulla bilder.


//Louise, din fotoguide


Äventyrsfotograf Louise Forslycke Garbergs














Är du en äventyrsfotograf i smyg? 📸

Gör mitt quiz och ta reda på vilken ikonisk hjälte du fotar som! Det tar bara ett par minuter, och resultatet ger dig värdefulla insikter om din unika fotostil och konkreta tips på hur du kan förbättra dina bilder – allt baserat på vilken ikonisk äventyrare du fotar som! 🚀

Quiz - vilken äventyrare fotar du som?

0 comments

Comments


bottom of page