top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Lärdomar från att bygga van och hur rätt guide kan förändra ditt fotoäventyr


När Louise bodde i husbil på Gotland

Jag har lämnat mitt hem. Jag har komprimerat 40 maxade kvadratmeters stugliv till ungefär två kvadratmeters liv i van. Hur jag ska få plats har jag ingen aning om. 

I tisdags började äventyret. I tisdags lämnade jag min stuga, i goda händer, och åkte söderut. 


Vanen är inte ens i närheten av klar och den är fullknökad med packning och byggmaterial. Min plan var att bygga den själv och från början var jag väldigt taggad på biten om att göra det själv. Det kändes kul att tänka och klura ut hur jag ska lösa saker på egen hand. 

Hela sommaren har jag ägnat åt att försöka lösa saker just själv och jag har kämpat och misslyckats eller lyckats halvdant efter en oändlig mängd tårar. Nu är hösten här och jag har insett att det finns en begränsning för hur mycket jag orkar med. Det finns också en begränsning för hur mycket jag kan lära mig genom youtube. Jag hittar inte några videos med special-lösningar för just mina idéer, och jag orkar inte kolla igenom alla tutorials om olika skruvar. Nu har jag gråtit tillräckligt många tårar över mitt van-bygge. 


Det betyder inte att jag ger upp. Däremot betyder det att jag nu åker söderut för att bygga vanen med min pappa som stöd. Att jag åker och tar hjälp av pappa innebär inte att han kommer att bygga åt mig, det innebär däremot att jag slipper att gråta bittra tårar varje gång jag bygger någonting utan att komma framåt, och kan istället få vägledning som gör att jag både lär mig att göra rätt och att resultatet blir bra, på mycket kortare tid.


Drömmen om att bo i en bil, vs hur det ser ut medan en faktiskt bygger bilen


Att det är lättare, roligare och smartare att lära sig saker med hjälp av en guide är egentligen ingen nyhet för mig. Men det är tydligen en läxa jag behöver lära mig om och om igen. Går jag en klätterkurs avancerar jag mycket fortare än om jag klättrar själv. Jag har blivit betydligt bättre på att skriva tack vare ett antal skrivkurser. Det samma gäller för dig som ska lära dig att fota. Du kan prova dig fram, kolla på youtube-klipp och läsa om olika tekniker. Men det är lätt att fastna eller, ännu värre, lära sig fel från början. När du väl har lärt dig något på ett sätt, kan det vara mycket svårare att backa och göra om allt rätt.


Precis som med vanen är det mycket enklare och roligare att lära dig att fota när du får vägledning från någon som kan visa hur du gör. Du slipper slösa tid på att rätta till gamla misstag och kan istället fokusera på att utvecklas och faktiskt njuta av processen. Genom att från början lära dig rätt saker, och att öva på saker som faktiskt ger resultat sparar du både tid och energi. 


Det är därför jag skapade min kurs Fånga äventyret på bild. För att du ska kunna ta genvägen till bättre bilder och undvika fallgroparna jag själv har fastnat i. Med en tydlig väg att följa blir fotograferandet både roligare och enklare, och du kan lägga all kraft på att fånga de där ögonblicken som verkligen betyder något.


3 tips för att hitta rätt fotoguide


När du väljer en fotoguide är det viktigt att hitta någon som verkligen passar din stil och dina behov. En bra guide kan göra hela skillnaden i din utveckling som fotograf. Här är några saker att tänka på när du letar efter den perfekta guiden:


  1. Hitta någon med erfarenhet inom ditt intresseområdeOavsett om du vill fotografera äventyr, porträtt eller landskap, är det viktigt att hitta en guide som har erfarenhet av just det du vill lära dig. Se efter någon som delar dina intressen och kan ge dig relevanta tips och tekniker.

  2. Välj en guide som är pedagogiskEn person kan vara fantastisk på sitt område, men det betyder inte alltid att de är bra på att förklara det för andra. Kolla om guiden är pedagogisk och lätt att förstå – det gör hela skillnaden när du ska lära dig något nytt och utvecklas.

  3. Se till att du trivs med personenDet är viktigt att du gillar personen som lär dig. En guide som du känner dig bekväm med kommer inte bara göra lärandet roligare, utan också enklare, eftersom du vågar ställa frågor och experimentera utan att känna dig dömd.


Låt mig vara din fotoguide, så slipper du omvägar och lär dig rätt från början. Spana in kursen Fånga äventyret på bild och häng med!


//Louise, din fotoguide


Fotograf Louise Forslycke Garbergs fotoguide

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page