top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Planera din fotografering och fånga äventyret på bild



Äventyrsfoto från en fiskeresa


Som en Indiana Jones i fotograferingens värld är du alltid redo att kasta dig in i nästa stora upplevelse. Du älskar att utforska och uppleva världen, men ibland kan du bli så uppslukad av äventyret att du glömmer bort att dokumentera det fantastiska. Men oroa dig inte, det finns ett knep för att se till att du fångar alla viktiga ögonblick utan att missa själva äventyret, och jag ska strax dela det med dig.



Äventyrsfotograf Louise Forslycke Garbergs

En lärdom från äventyren

En av de mest fantastiska äventyren jag har varit på var när jag körde hundspann i fem dagar. Det var en av de häftigaste grejerna jag någonsin gjort, men det var en dag som verkligen stod ut – och som jag inte har en enda bild ifrån. Under den dagen körde vi på en platå nästan tusen meter över havet, och det kändes som att vi svävade över ett böljande hav av snö med fjäll i horisonten. Ljuset var ett djupt, ljusblått sken som gjorde att hela fjället kändes som om det låg på toppen av världen.


Det var så vackert och jag njöt av hela dagen, och jag struntade i att ta upp kameran för det kändes jobbigt. Där och då var det skönt, men i efterhand, när jag tittade tillbaka på bilderna från resan, var jag ledsen att jag hade missat att fånga de bästa delarna av turen. Det hade varit fint att ha några bilder från just den sträckan att dela med mig av och minnas. Jag lärde mig en viktig läxa: det handlar inte om att fota allt, utan om att planera för att fånga utvalda delar som ger betydelsefulla minnen och berättar storys som berör.


Planera för att dokumentera ditt äventyr

Okej, det här känns ju lite deppigt. Men som jag sa tidigare, det finns en lösning. Den är tyvärr inte så sexig, men så effektiv! Det handlar om att planera! Som en Indiana Jones gäller det att hitta rätt balans mellan att uppleva och dokumentera. Här är några tips för att hjälpa dig fånga äventyret utan att förlora ögonblicket:


  1. Tänk på syftet med dina bilder: Innan du packar upp kameran, fråga dig själv vad du vill uppnå. Är det att fånga storslagna landskap eller berättelsen om ditt äventyr? Ditt syfte kommer att påverka hur och när du fotograferar.

  2. Välj dina fototillfällen i förväg Precis som att du behöver en kompass när du navigerar genom en okänd djungel, behöver du en plan för när du ska fotografera. Fundera över vilka delar av ditt äventyr som verkligen förtjänar att dokumenteras och vilka som du bara vill uppleva.

  3. Ljus och perspektiv: För storslagna landskap, spara bilderna till rätt tidpunkt på dagen när ljuset är som bäst. Om du vill berätta en historia, fånga de små ögonblicken och detaljerna som verkligen ger liv åt äventyret.

  4. Var beredd på det oväntade: Även den bästa planen kan behöva justeras. Var alltid redo att snabbt fånga ögonblick som du inte kunde ha förutsett. Oavsett om det är ett oväntat djurliv eller en vacker solnedgång, håll kameran nära.


Ge dig själv förutsättningar att skapa bilder du är stolt över

Planering kan verka som en tråkig uppgift, men det är nyckeln till att skapa bilder du är stolt över, utan att känna att du missar äventyret i sig. Genom att tänka igenom vad du vill uppnå och när du vill fota, kan du slappna av mer och verkligen njuta av stunderna som inte hamnar på bild. Tänk på att det är din upplevelse som är i fokus, och att kameran är ett verktyg för att förstärka och bevara de minnen du skapar.


Lär dig fånga äventyret på bild

Är du trött på att inte komma hem med de bilder du önskar efter dina äventyr?

Jag förstår känslan, och jag har skapat ett tryggt space för dig som vill utvecklas inom äventyrsfotografering. I min kurs "Fånga äventyret på bild" får du lära dig att planera och ta bilder som verkligen fångar stunden. Du kommer att få exklusiva tekniker, personlig feedback och vara del av en gemenskap av likasinnade fotografer som stöttar dig varje steg på vägen.


Är du redo att ta dina bilder till nästa nivå?



//Louise, din fotoguide


Fotograf Louise Forslycke Garbergs

0 comments

留言


bottom of page