top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

SÅ FÅNGAR DU SOLNEDGÅNGARNAS MAGI PÅ BILD

Lär dig hur du kan få din kamera att fånga solnedgångarnas magi och skapa bilder som verkligen berör. Här får du tips på hur du kan ta dina solnedgångsbilder till nästa nivå, så att de speglar den fantastiska stunden du upplever.


Solnedgång vid Unstad Beach på Lofoten


Har du någonsin stått där ute i det vilda och stirrat på en solnedgång som tar andan ur dig? Du fotar febrilt men när du kollar på bilderna efteråt känns det som att all magi är borta? Du såg det, du kände det, men kameran... ja, den vägrar att utföra några trolleritrick. Istället för det gyllene skenet och de dramatiska skuggorna fick du något som mest liknar en blek kopia av verkligheten. Det är frustrerande, eller hur?


Varför vill vi fota solnedgångar? 

Det handlar inte bara om att ha en snygg bild att lägga upp på Instagram. Det handlar om att fånga och bevara de där flyktiga ögonblicken världen slänger i ansiktet på oss. Det handlar om att föreviga känslan av att känna sig levande, närvarande. Att ha något att titta tillbaka på och säga "ja, jag var där, jag kände det där". För det är ju precis så solnedgångar fungerar – de är naturens sätt att påminna oss om att sakta ner, andas ut, och bara vara i stunden.


Men, vad är det som gör att solnedgångsbilder ofta inte lever upp till verkligheten? Det är en kombination av fel exponering, dålig komposition, och att inte riktigt veta hur man hanterar ljuset. Men du är långt ifrån ensam om att känna så! Och ännu bättre, det finns enkla sätt att förbättra dina solnedgångsbilder.


Tre snabba tips för att snabbt förbättra dina solnedgångsbilder:

  1. Planera i förväg: Kolla när solen går ner och välj din plats noggrant. Tänk på att vara där i god tid för att hitta rätt vinkel och förbereda dig.

  2. Lek med silhuetter: Placera ett motiv mellan dig och solen för att skapa starka kontraster. Det ger dina bilder en dramatisk känsla och lyfter fram solens färger.

  3. Utnyttja den blå timmen: Efter att solen har gått ner förändras ljuset och skapar en magisk, blåaktig ton. Fortsätt fota och experimentera med detta mjuka ljus för att få unika bilder.


Vill du lära dig mer och verkligen bemästra konsten att fota solnedgångar? Då är min solnedgångsguide precis vad du behöver. Den hjälper dig att fånga dessa ögonblick precis som du ser dem – fyllda av magi, skönhet och känsla.


//Louise, din fotoguide



Äventyrsfotograf Louise Forslycke Garbergs

0 comments

Comments


bottom of page