top of page
starz_LouiseForslyckeGarbergs-3461.jpg
Search

Varför jag valde bort min fotodröm (och hur jag till slut vågade satsa på fotografering)



Har du någonsin känt den där dragningen mot något som verkligen får ditt hjärta att slå lite snabbare? Något som får dig att drömma om vad som kunde vara möjligt, om du bara vågade satsa fullt ut? Kanske är det en fotodröm för dig, precis som det var för mig. Men när valet stod där, mitt framför mig, gjorde jag inte det jag innerst inne visste att jag ville.

Jag ska vara helt ärlig, det har inte bara varit en gång jag valde bort min passion, men den tydligaste gången var när jag gick sista året i gymnasiet och skulle välja en valfri extrakurs. Du kanske känner igen dig, du väljer mellan en tråkig men “säker” väg, men också mellan någonting annat som känns spännande och som väcker något inom dig.

För mig stod det mellan historia (som jag nu tycker är rätt spännande men som i skolan var dödstråkigt), ekonomi (ännu tråkigare om du frågar mig) och kurs i fotografi. Du kan ju gissa vilket som fick mitt hjärta att slå volter. Men det var inte så enkelt som att bara välja.


Att stå vid ett vägskäl

Jag minns hur jag gick hem den dagen med ett stort leende på läpparna. Tänk att få läsa foto i skolan, att få satsa på något jag verkligen älskade! Jag var eld och lågor. Men när jag pratade med mina föräldrar och började väga för- och nackdelar, insåg jag att det inte skulle bli så lätt. De förnuftiga rösterna inom mig, och kanske även de utanför mig, började säga saker som: "Foto är ju inget man kan jobba med på riktigt" eller "Det kommer inte ge dig några fördelar på universitetet." Och till slut punkterade vi min lyckoballong. Jag valde ekonomi. Jag valde det trygga, det förnuftiga.


Att våga följa sitt hjärta

Men här är jag nu, många år senare. Jag jobbar med foto varje dag, trots att jag en gång valde bort det. Och när jag tänker tillbaka, önskar jag bara att jag hade vågat välja rätt från början. Att jag hade gett mig själv tillåtelse att satsa på det jag älskade.

Kanske är det precis där du står nu. Kanske har du till och med en kamera som du köpt, men som nu ligger i garderoben och samlar damm. Kanske har du kikat på kurser om fotografering och drömt om att kunna ta de där magiska bilderna du ser överallt på nätet. Men ändå är det något som håller dig tillbaka. Kanske intalar du dig själv att det inte är viktigt nog, att du inte har tid, eller att det bara är en hobby.


Känner du igen dig?

Jag vet precis hur det känns. Jag minns hur jag under många år kände ett sting av bitterhet varje gång jag hörde någon prata om foto. Hur jag gång på gång övervägde att köpa en kamera men alltid övertygade mig själv om att det inte var "värt pengarna." Foto var ju bara något en höll på med för skojs skull, och att lägga pengar på något som bara är för skojs skull. Nej, det går ju inte!

Men vet du vad? Det var inte sant. Varken då eller nu.


Drömmen finns kvar – och det är dags att följa den

Att leva med ett obesvarat kall är som att ständigt bära på en tyngd. Och jag vill inte att du ska behöva känna samma sak. Kanske har du också känt den där tyngden, den där känslan av att något saknas när du scrollar genom Instagram och ser alla dessa fantastiska bilder som får dig att drömma. Du kanske suckar och tänker att dina bilder aldrig kommer se ut så. Men innerst inne vet du att du vill mer, att du kan mer.

Jag ska vara ärlig med dig, drömmen försvinner inte, oavsett hur mycket du försöker ignorera den. Men den kan bli verklighet, och det kan bli verklighet nu.


Låt mig guida dig på vägen till din fotodröm

Låt mig vara den som begick misstaget åt dig, så att du slipper. Jag vill hjälpa dig att undvika samma fallgropar och att följa ditt hjärta. Om du står där och tvekar, om du är osäker på om du ska satsa på ditt fotograferande eller bara låta det vara som det är, låt mig vara den som säger: Du kan göra det! Och du borde göra det.

När jag äntligen tog steget och började följa min passion för foto, förändrades allt. Och det kan göra det för dig också.


Håll hårt i dina fotodrömmar
Håll hårt i dina fotodrömmar

Praktiska steg för att följa din fotograferingsdröm – idag 

Om du just nu känner att fotografering är något du vill satsa på, men inte vet var du ska börja, här är mina bästa tips för att komma igång:

  1. Ge dig själv tillåtelse att drömma. Det är okej att vilja mer, att känna att något är kul. Att ge dig själv den tillåtelsen är första steget.

  2. Ta små steg mot ditt mål. Det behöver inte vara stort från början. Plocka fram kameran ur garderoben, gå ut och fota något i din närhet, eller ta en bild varje dag under en vecka. Små steg leder till stora framsteg.

  3. Sätt din kamera i handen – inte på hyllan. Foto blir inte roligt när det bara är en tanke. Gör det till en del av ditt liv. Testa nya vinklar, fota i olika ljus, och våga experimentera.


Din nästa möjlighet att växa 

Jag ångrar att jag inte valde foto från början, men det betyder inte att du behöver göra samma misstag. Om du känner att det är dags att ta nästa steg, att släppa loss din kreativitet och börja ta de där bilderna du alltid drömt om, så finns jag här för att hjälpa dig.

Min fotokurs, "Fånga äventyret på bild" är skapad just för dig som vill ta steget från att fota för skojs skull till att verkligen bli stolt över dina bilder. Jag vet att du har det inom dig, och jag vill vara din guide på den resan.


Vad säger du – ska vi ta det första steget tillsammans?


//Louise, din fotoguide


Fotograf Louise Forslycke Garbergs lär dig följa dina fotodrömmar















0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page